Последни Блог постове

БИЛКИ И ХИПЕРТОНИЯ

Публикуван: 31/05/2016 Прочитания: 2050 Коментари: 0

Билки и хипертония

Предотвратяването и лечението на високото кръвно налягане често са възможни при употребата на билкови препарати, лекарства и определен режим на хранене.

Защо е необходимо понижението на хипертонията?

Високото артериално налягане може да е случайно състояние, причинено от извънредни обстоятелства – но може и да е проява на трайно заболяване. При всички случаи свалянето му е необходимост и колкото по-бързо се постигне, толкова по-малък е рискът от нежелани събития, някои от които могат да бъдат фатални.

За сваляне на високо кръвно има специални медикаменти, но при хипертонична криза е важно да се действа адекватно и преди да дойде лекарят. Опасното в този случай е рискът от инсулт или инфаркт.

Има ли спешни мерки срещу хипертоничен пристъп?

Да, има. Могат да се предприемат мерки за разширяване на кръвоносните съдове, което естествено създава условия за сваляне на високо кръвно – това се постига чрез затопляне на ходилата и коленете с електрическа възглавница или чрез потапяне на краката в съд с топла вода.

Човекът с високо кръвно налягане, т.е. с хипертонична криза, може също да легне, подпрян високо с възглавници, за да се намали притокът на кръв към главата. Ако това се случва през лятото, на челото на болния човек трябва да се сложи студена мокра кърпа.

Казват, че в такива случаи помага масажирането на точно определени точки по тялото, но затова са нужни обучение и съответна компетентност.

Оставете на лекарите да преценят кой медикамент е най-добър за бързо сваляне на високо кръвно във вашия случай. Трябва да се знае, че хипертоничната болест може да се предотврати или да се овладее в ранна фаза чрез здравословен живот и хранене, както и с редовно ползване на билки.

Ако обаче нещата са напреднали или вече сте имали събитие, свързано с хипертоничен пристъп – инфаркт, инсулт – приемът на определените от лекаря медикаменти става задължителен. Това не пречи да игнорирате рисковите фактори, свързани с хранене и стрес, както и да се доверите на народната медицина.

Кои са известните терапии при хипертония?

При стандартното лечение на високо кръвно често се прилагат различни лекарствени комбинации. За да знаете дали те са ефективни, е необходимо редовно да посещавате своя лекар. Ако обаче решите да вземете мерки за неговата превенция, успешно могат да се приложат билки и подходящ хранителен режим с малко сол и мазни храни. Разбира се, засилената двигателна активност също играе позитивна роля в този процес.

Приложимо ли е билково лечение при хипертония?

Известно е, че високото кръвно налягане се дължи на влошената пропускливост на кръвоносната система. Кръвоносните съдове имат свойството да се запушват и да втвърдяват стените си, натрупвайки холестерол, плаки и други замърсявания. Затова единственото лечение се състои в премахването на причините за високото кръвно. Такъв е и смисълът от използването на билки в борбата с него. Билките са природен лек. Те не вредят и не замърсяват. Пречистват организма и укрепват функциите на всички системи. Възстановяват метаболизма, пазят от появата на нови заболявания.

Билколечението помага ли при хипертония?

Както вече бе казано – да, помага. Дълъг е списъкът от лечебни растения, на които се приписва благотворно действие при хипертонична болест. Те могат да доведат до снижаване на високото артериално налягане по различни пътища и механизми. Голям брой билки притежават изразено успокояващо действие върху централната нервна система (ЦНС) и по този начин оказват благоприятен ефект, особено при леки, начални форми на хипертония, при форма, дължаща се на нервно напрежение, отрицателни емоции и други. Някои хипотензивно действащи растения съдържат активни вещества, които отпускат гладката мускулатура на кръвоносните съдове и действат съдоразширяващо. Редица билки с диуретично (пикочогонно) действие имат способността да снижават повишеното артериално налягане. При много растения активно действащите вещества все още не са установени. Нека разгледаме някои от тях.

Кои са най-популярните билки в борбата с хипертонията?

Най-напред трябва да споменем чесъна. Неговата луковица има разностранно действие. Нейното противоглистно и бактерицидно действие се използва при инфекциозни заболявания на стомашно-чревния тракт. Етеричното масло от чесън унищожава болестотворната и подпомага развитието нормалната чревна флора. Понижава кръвната захар и по тази причина е препоръчителен за хранене при диабет. Билката понижава триглицеридите в кръвта и оттам артериалното налягане при хипертония, разширява коронарните и периферните съдове, увеличава амплитудата на сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Добро профилактично средство е и при атеросклероза.

Лук. Добре познатият ни със своите лечебни свойства лук е друго средство, понижаващо артериалното налягане. Съдържа веществото кверцетин – мощен антиоксидант с принос за еластичността на кръвоносните съдове. Той се ползва от незапомнени времена като антимикробно средство. Консумацията му повишава имунитета и укрепва здравето. Има противохипертонично действие при прием с храната. Опитвайте се всекидневно да консумирате по една не много голяма глава от него.

Овесът съдържа диетични фибри и намалява количествата захар и мазнини в кръвта. Освен другите полезни за здравето приложения на това растение, различни изследвания посочват благоприятното действие на екстракта от овес върху релаксацията на кръвоносните съдове. По тази причина се препоръчва включването на растителни препарати и храни с овес в нашето меню.

В народната медицина глогът се ползва с голяма популярност за лечение на различни заболявания на сърдечносъдовата система. Той засилва енергията на сърдечните съкращения, а в същото време успокоява сърцето (намалява неговата възбудимост, премахва неприятните усещания на сърцебиене). Върху кръвоносните съдове действа разширяващо, подобрява кръвоснабдяването на сърцето и мозъка, умерено снижава повишеното артериално налягане. Благоприятно влияе при заболявания на сърдечносъдовата система. Има и свойството да успокоява централната нервна система. Глогът понижава холестеролното съдържание в кръвта.

Доматите се използват широко в храненето, но и като добавка, защото съдържат много бетакаротин, ликопен (при топлинна обработка действието му се запазва), лутеин, витамините C и Е, които сами по себе си са силни антиоксиданти. В резултат на множество клинични изследвания е потвърден противохипертоничният ефект на доматения концентрат. По тази причина особено се препоръчва консумацията през топлите летни месеци.

Билка, богата на алфалиноленова киселина, е ленът. Той може да се прилага в диетата на болни с атеросклероза и при затлъстяване, защото препаратите с нея водят до снижение на холестерола. Съдържащото се в семената ленено масло пречи за абсорбирането на животинския холестерол. Билката подобрява също така и състоянието на болни с чувствителен стомах и ревматични оплаквания.

Какаото е продукт, използван широко в хранителната и фармацевтичната индустрия. Добива се от плодовете на вечнозелено дърво, високо до 8 м. Растението се среща в диворастящ вид в Централна и Южна Америка, култивира се на големи площи главно в Америка и Африка. Консумира се под формата на прах и като съставка на храни и шоколади.

В зърната на какаото се съдържа флавоноиди, които са в състояние значително да разширяват периферното кръвообращение и подобряват кръвообращението в мозъка. Те понижават нивото на свободните радикали в кръвта. Какаото сваля кръвното налягане. Ежедневната консумация на богата на флаваноли какаова напитка може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета. Помага на хора с депресия или при предменструален синдром.

Белият имел представлява вечнозелено, полупаразитно храстче. Прикрепва се най-често върху клоните на иглолистните дървета и по тополите. Билката има широко действие и приложение – например нормализира кръвното налягане при хипертоници и хипотоници, спомага и за премахване спазъма на кръвоносните съдове. Това действие се придружава със забавяне на сърдечната дейност. Участва в натрупването на калций, помага при хормонален дисбаланс при жените, премахва нарушения в метаболизма, лекува атеросклероза и епилепсия. Препаратите с бял имел потискат ЦНС, проявяват антиконвулсивен, респ. антиепилептичен ефект. Хипотензивното им действие се дължи на тяхното влияние върху съдодвигателните центрове в продълговатия мозък. Важна роля за това действие има вискотоксинът, съдържащ се в белия имел.

Като билка намира приложение при заболявания на нервната система, главоболие, невралгии, при артроза, хронични заболявания на ставите.

Магданозът, определян от мнозина като най-популярната подправка на света, наистина е нещо много повече от обикновена декорация за чинията с храна. Античните гърци го считали за свещен и носели венци от магданоз, за да стимулират апетита си. Древните римляни пък дъвчели листа от магданоз, преди да пият вино, за да се предпазят от опияняване.

Магданозът стимулира отделянето на течности от организма, а по този начин ускорява извеждането на солта от организма и така влияе върху понижението на кръвното налягане. Смята се също, че подправката допринася за еластичността на кръвоносните съдове и по този начин участва в борбата за намаляване риска от появата на сърдечносъдови заболявания.

Той, и особено т. нар. италианска негова разновидност, съдържа много полезни за здравето витамини и минерали – витамини А, В12, С и K, бетакаротин, фолиева киселина, както и желязо, калций и протеини. Половин чаша пресен магданоз ни носи 10% от дневната препоръчителна доза желязо и съдържа 3 пъти повече витамин С от същото количество портокали. Изобилието от хлорофил в магданоза подсилва имунитета, ограничава възпаленията, прочиства токсините, премахва мукуса и освежава дъха. Зелената подправка съдържа и алфалиноленова киселина, омега-3 мастни киселини, които помагат за предотвратяването на сърдечносъдовите заболявания и артрита.

В забързаното време на повсеместни комуникации и заведения за бързо хранене трябва определено да понамалим темпото и да обърнем повече внимание на начина на живот и здравословните навици за него. В това през съответния сезон ще ни помогнат потъналите в зеленина градини и дворове, защото здравето ни до голяма степен зависи от билките в тях.

Коментари

Напиши коментар