Последни Блог постове

ГРИЖА ЗА КОЖАТА НА РЪЦЕТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

Публикуван: 25/01/2016 Прочитания: 727 Коментари: 0

Естественият баланс на кожата през зимата най-често е нарушен вследствие на комбинацията затоплени помещения със сух въздух и студено ветровито време навън.

Кожата ни е поставена пред изпитание през студените зимни месеци. Температурните разлики между времето навън и това в домовете/офисите ни, я поставят пред сериозно изпитание. Тя преодолява тези екстремни условия с помощта на кожна бариера, съставена от вода, липиди и мазнини. 

Кожната бариера е различна при различните хора. Именно поради тази причина профилактиката и специалната грижа са важни за поддържането на здрава кожа в студеното време. 

САПУНЪТ: Има опасност през зимните месеци балансът на Ph на кожата да бъде нарушен вследствие на употребата на твърди сапуни. Това означава да се наруши регулацията на потоците вода и електролит.  Поради тази причина трябва да се избяхват твърдите сапуни, тези със силна миризма на парфюм и с голяма пенливост. Препоръчително е да се избират течни сапуни с мляко, мед или глицерин, които са подходящи за „чувствителна кожа“.  Именно тези сапуни са хипоалергенни и подходящи за борба със сухата кожа през зимата. 

ПРАНЕТО: Грижливото подсушаване на ръцете е нужно с оглед избягване на допълнителното изсушаване на кожата. То може да бъде предизвикано от прекалено честото миене на ръцете и от употребата на прекалено топла вода. Хубаво е да имаме добра лична хигиена, но не е необходимо маниакално да си мием ръцете през пет минути. Единствено при силно замърсяване на ръцете е нужно използването на гореща вода, тъй като тя допълнително изсушава кожата.  При миенето на ръцете е хубаво да използваме течен сапун и да отделим по-специално внимание на дланите, докато горната им страна не изисква чак толкова специално отношение – малко пяна и леко втриване са достатъчни.  След внимателното подсушаване на ръцете с мека кърпа или салфетка е препоръчително да нанесем крем за ръце. 

КРЕМОВЕТЕ ЗА РЪЦЕ: Дерматолозите съветват още преди появата на суха и напукана кожа да се нанасят кремове за ръце.  студените зимни месеци само едно нанасяне на крем дневно далеч не е достатъчно. Желателно е това да се прави след всяко едно измиване на ръцете, тъй като топлата вода и студеният въздух допълнително намаляват хидратацията на кожата.  По този начин с преждевременни взети мерки влагата в горния слой на кожата успява да се запази. Поради непрактичността на отпечатъците, които се оставят от мазните длани, най-добре е да се обръща по-специално внимание на кожата по гърба на ръката.  В случай, че кожата на ръцете ви е здрава и хидратирана е препоръчително да се използват кремове на основата на глицерин, ланолин, натурални масла и вазелин. Тяхната функция е да хидратират кожата и да я предпазват от загубата на влага. Когато обаче кожата на ръцете ви е вече дехидратирана е нужно да се използват гелове,  които ще възстановят загубената влага. Геловете се втриват в ръцете продължително и чак след тяхната употреба се нанасят кремове на основата на глицерин, вазелин, ланолин или натурални масла, които ще спомогнат за запазването на водния баланс, еластичността и гъвкавостта на кожата. 

РЪКАВИЦИТЕ:  Студеното зимно време предполага да предпазваме кожата си от студа, който я уврежда и изсушава. Това налага използването на ръкавици, които освен защитна функция, могат да играят и функцията на моден аксесоар. В зависимост от личните ни предпочитания ръкавиците могат да бъдат с пръсти или без, памучни или вълнени. Но без значение как изглеждат, именно те предпазват кожата на ръцете ни в студеното и ветровито време. Но заплахата от увреждане на кожата не ни дебне само навън в студа. Тя се намира и в домовете ни, когато стане време да почистим и измием. Химическите препарати, които употребяваме също са способни да увреждат кожата ни като я изсушават, зачервяват или напукват.  За да избегнем тези неблагоприятни последици от употребата на почистващите препарати, ние трябва да използваме гумени или хирургически ръкавици. В случай на по-сериозно увреждане на кожата на ръцете ни, през нощта можем да сложим памучни ръкавици върху нанесен дебел слой мазен крем, който да хидратира кожата ни и да ú възвърне загубената еластичност и гъвкавост.Подобни

Коментари

Напиши коментар