Последни Блог постове

КАКВО Е ГЛАВОБОЛИЕТО: БОЛЕСТ ИЛИ СИМПТОМ?

Публикуван: 28/03/2016 Прочитания: 496 Коментари: 0

Причините за различни видове главоболие са главно два вида: вътрешни – заболявания на сърдечносъдовата система, на ендокринната система, системни инфекции, психични проблеми; и външни – социална среда, микроклимат при различните форми на общуване, както и разбира се, атмосферните условия, а така също и консумацията на дадени видове храни и напитки (алкохол, кафе, консервирани ястия).

Какво представлява главоболието?

Това е болка в областта на шийния дял и главата. Може да бъде хронична или остра в зависимост от времетраенето и появата си. Главоболието често е признак за друго заболяване, но е възможно и самостоятелното му съществуване. То е едно от най-често срещаните страдания при отделните хора. Обикновено възниква между 25- и 35-годишна възраст и се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Как да определим симптомите, да локализираме и характеризираме болката?

Пациентите често усещат натиск в главата, сякаш тя ще избухне. Доста често им е трудно да опишат оплакванията си пред лекаря, както и той невинаги може да разбере техните оплаквания.

Кои са основните отличителни черти на главоболието?

Главоболието най-често се описва с болки в главата и/или шията и обикновено причината за това не е повод за тревога, но ако се появи внезапно и се придружава от нарушения на съзнанието или друго неврологично оплакване, може да бъде признак на сериозно заболяване (например спукване на мозъчна аневризма, което е спешно състояние в неврологията).

Начинът на неговото появяване определя и двата основни вида главоболие: остро (когато възниква внезапно) и хронично (когато продължава над 15 дни).

Локализирането на главоболието понякога е доста трудно и е възможно болката да „скрива“ мястото на възникване, защото тя се проектира чрез нерва, който я предава. Характерно за мигрената например е болка в едната половина на главата, която често е пулсираща в областта на слепоочието.

Тензионното (обикновеното) главоболие се характеризира с дискомфорт и болка с умерена сила в цялата глава. Срещат се обаче случаи и на едностранно тензионно главоболие.

Случва се пациентът да може да посочи точно мястото на ясно определената болка, което е с големината на монета – това главоболие се нарича нумуларно.

Тъпата продължителна болка в областта на врата нерядко се дължи на дегенеративен болестен процес в гръбначния стълб, като състоянието може да се влоши от някои движения на главата.

Тъпото главоболие, което постепенно се засилва и се съпътства от слабост в едната половина на тялото, от епилептичен пристъп, от загуба на съзнание, може да се дължи на събиране на кръв във вътречерепното пространство след травма или пък на мозъчен тумор. Ако е налице и силно покачване на телесната температура – може би става дума за менингит (мозъчно възпаление).

Признаците на главоболието често се придружават от други симптоми: гадене, даже повръщане, от повишена чувствителност към аромати, светлина и шум. Симптоми като изтръпване на лицето и крайниците, слабост в тях, нарушения в зрението може да предшестват появата на главоболие.

Пулсиращата силна болка в очите, които се зачервяват и сълзят понякога, с продължителност до 2–3 часа е един от основните признаци на клъстерното главоболие.

Кои са основните видове главоболие?

Основните видове са първично и вторично главоболие. Докато първичното е самостоятелно и невинаги се придружава от други симптоми, то вторичното е признак на друг болестотворен процес, който е причина за възникването му.

Какви видове първично главоболие се срещат?

  • Мигрена. Тя бива няколко вида – без аура или с аура, вероятна мигрена, хронична мигрена, усложнения от мигрена, както и отделни синдроми, които могат да се причислят към мигрената.
  • Тензионно главоболие.Към него спадат хроничното главоболие от тензионен тип, епизодичното главоболие от тензионен тип, вероятното главоболие от тензионен тип.
  • Клъстерно главоболие.То е страдание при млади хора, обикновено мъже. Тези мъчително тежки, пронизващи болки обичайно са разположени зад едното от двете очи и често са придружени от зачервяване и сълзене на окото, както и от запушване на едната ноздра. Горният клепач може да провисне, а зеницата да промени размера си. Обикновено е по-кратко, но и по-интензивно от мигрените.
  • Други видове.

Какви видове вторично главоболие се срещат?

  • Главоболие вследствие на травма или увреждане на главата и шията.
  • Главоболие в резултат на нарушения в мозъчните и цервикални съдове.
  • Главоболие вследствие на несъдови вътречерепни нарушения.
  • Главоболие вследствие наличие или отсъствие на определени субстанции.
  • Главоболие като резултат от инфекция.
  • Други видове главоболие.

Може ли да диагностицираме и лекуваме главоболието?

Има немалко процедури, които установяват причинителите на главоболие. Лекарите избират процедурата, след като изслушат внимателно пациента за клиничните проявления. Сред често прилаганите диагностични методи са: очен преглед, ЕЕГ (електроенцефалография), биохимичен анализ и анализ на кръвна картина, цветен доплер на шийни кръвоносни съдове, транскраниален доплер (изследване с цветен доплер на мозъчните съдове), ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) или компютърна томография (КТ). Ако пациентът е хоспитализиран, би могла да се изследва гръбначномозъчната му течност или да се приложат диагностични ангиографски методи.

Избраният метод за лечение на главоболието определено зависи от честота на поява, вида и интензитета на болката. Терапевтичните начини за лечение биват превантивни (те включват медикаментозно лечение в зависимост от честотата на атаките) и спешни (при тях се лекуват отделни, изолирани пристъпи). И двата метода ползват немалко лекарства, които лекарят може да комбинира, отбелязвайки това в протокола на всеки отделен пациент.

Заедно с медикаментозната терапия се прилага и лечение от лекари с други специалности, предимно психиатри. Не се изключват и хирургични намеси.

Главоболие по време на път и при смяна на климата?

Да, има такова и то може да се предшества от първично главоболие. Нерядко се провокира и от промени в микро- и макроклимата, както и от отделни по-специфични особености на превозното средство. Влияние оказват също така различни психологически и други физически фактори.

Честа е появата на мигрена, когато сме на път, а пристъпите могат да се увеличат при повече хора, оплакващи се от мигренозно главоболие. Причините за него се крият преди всичко във високите метеорологични температури, а нерядко и в използването на климатик в превозното средство. Нарушеният ритъм при съня и храненето също може да отключи мигренозни пристъпи. В такива случаи винаги е добре хората да носят предписаните им от невролога медикаменти. Ако интензитетът и характерните признаци на главоболието се променят, трябва да потърсите помощ от специалист невролог.

Главоболието при голяма надморска височина и при полет със самолет са характеризирани като отделни форми на главоболие. Обикновено и двете са силни и отшумяват, когато се изчезнат причиняващите ги фактори. При интензивно главоболие с увеличаващо се влошаване и придружено от гадене и повръщане потърсете помощ от невролог.

Коментари

Напиши коментар