Последни Блог постове

ЗАЩО ИЗТРЪПВАТ РЪЦЕТЕ?

Публикуван: 28/03/2016 Прочитания: 451 Коментари: 0


От всички части от тялото най-често изтръпват ръцете, защото точно там има най-много нервни окончания. Всъщност изтръпването обикновено се дължи просто на притиснат нерв в китката или на слабо кръвообращение, а не на някаква болест. И все пак, ако пръстите ви изтръпват твърде често, а в комбинация с това имате и други оплаквания, потърсете лекар. При изтръпване на крайниците в комбинация с болка, обрив, отпадналост, нарушения на речта, зрението и координацията, може да става въпрос и за сериозни заболявания като диабет, множествена склероза и дори инсулт.

Симптоми

Най-напред изтръпва средният пръст, а след това усещането обхваща и палеца и показалеца. Обикновено се появява през нощта. В следващата фаза изтръпването продължава към лакътя и дори до рамото. Чувството може и да отшуми бързо, но ако продължи по-дълго, намалява силата на ръката и усещането за допир и координация. Започвате да изпускате предметите, които държите. Не можете да хванете по-дребни неща. Понякога изтръпването продължава цял ден, а наред с това може да усещате и парене.

Причини

Изтръпването е признак, че нещо в тялото ви не е наред, но единствено специалист ще е в състояние да разбере със сигурност какво е то. Затова не отлагайте посещението при лекаря. Ръката ви може да изтръпва заради слабо кръвообращение или заради притиснат нерв в областта на гръбнака. Може просто да липсват някои вещества – натрий, калций, калий и витамин В12. Възможно е обаче причината да се крие и в сериозно заболяване – ревматоиден артрит, диабет, износване на шийни прешлени и т.н.

Лечение

Най-важното е да отидете на лекар навреме, в началните фази на изтръпването. Той ще ви назначи и най-адекватното лечение – физиотерапия, масаж, медикаменти, а в по-тежки случаи операция. И все пак има няколко начина, по които можете да си помогнете и в домашни условия:

  • Дръжте болната ръка върху висока възглавница докато спите
  • Правете на ръката си студени компреси.
  • Правете упражнения на пръстите и китката, например с мека топка за мачкане
  • Не претоварвайте китките си

Също така е известно, че пушачите по-често изпитват мравучкане на крайниците. Така че, не на последно място:

  • Не пушете.

Коментари

Напиши коментар