Последни Блог постове

КАКВО Е СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ И КАК ДА ГО ПРЕБОРИМ?

Публикуван: 28/03/2016 Прочитания: 543 Коментари: 0


Сред най-честите симптоми са нередовен цикъл или неговото пълно отсъствие, спонтанни аборти, увеличено окосмяване по гърдите, гърба, бедрата, мазна коса и кожа, наднормено тегло, акне.

Какво представлява синдромът на поликистозните яйчници?

Този синдром всъщност е широка гама от симптоми, които понякога водят до объркване при голяма част от пациентките. Три от симптомите са базови – нередовен месечен цикъл, завишено ниво на андрогени и наличие на голямо количество малки кисти (фоликули) в яйчниците.

Какви са симптомите?

Диагнозата поликистозни яйчници се поставя, ако са налични два от трите основни критерия. Самият синдром може да се придружава и от вече споменатите акне, наднормено тегло, увеличено окосмяване, безплодие.

Появата на първите симптоми е през фазата на късния пубертет, като тя съвпада с началната сексуална активност на девойките. Проявяват се като нередовен цикъл или пълна липса на такъв (аменорея), увеличено окосмяване по гърба, бедрата и гърдите, акне, мазна коса и кожа. При някои жени се стига и до невъзможност за забременяване.

От една страна, разглежданият СПЯ може да доведе до развитие на диабет тип 2 и повишени стойности на мазнините в кръвта, което пък увеличава риска от високо кръвно налягане.

От друга, нередовният цикъл може да доведе до болестни промени в лигавицата на матката като хиперплазия, полипи и понякога и до карцином По тези причини за предпазване на маточната лигавица често става наложително лечение с контрацептиви или гестагенни хормони. Има жени обаче, които смятат лечението за ненужно и го избягват. А това може да утежни състоянието им.

Най-голяма тревога буди връзката на синдрома с безплодието – или с отсъствието на овулация (производство на яйцеклетки), което понякога е и единственият признак при тези пациентки и една от най-честите причини за безплодие при тях.

На какво се дължи синдромът?

Причините за него са все още неизвестни, но увеличените показатели на мъжки хормони и инсулин, както и наследственият фактор тук играят определена роля. Такива жени имат инсулинова резистентност, поради което нивата на продуцирания инсулин са високи. Това води до засилено производство и повишена активност на мъжкия хормон тестостерон, който пък потиска образуването на фоликули, а инсулинът води до наднормено тегло.

Нивата на лутеинизиращия хормон (LH), на инсулина, пролактина и тестостерона се завишават. За съжаление все още не е ясно на какво се дължи това – дали причините се крият в надбъбречните жлези, секретиращи тези хормони, в яйчниците или в мозъка с неговите гонадотропни хормони.

Как се диагностицира състоянието?

Диагнозата се поставя на основата на симптомите, резултатите от изследване с ултразвук и на хормоналното състояние. Ехографската находка на повече от 12 фоликула с размери от 2 до 10 мм е сигурен признак и означава поликистозни яйчници.

Нередовният месечен цикъл и невъзможността за забременяване са основен, а понякога и единствен признак при поставяне на диагнозата СПЯ.

Във връзка с хормоните трябва да се подчертае, че понякога и при нормални стойности на тестостерона са налице окосмяване по гърба, бедрата, гърдите, акне и мазна коса и кожа.

Какво е лечението?

Симптомите могат да се лекуват, като се внесе регулярност в цикъла на пациентката. Ако има безплодие, може да се предизвика овулация, а при засиленото окосмяване на гореспоменатите зони те може да се третират с хормонозаместителна терапия. Разбира се, всичко това зависи от оплакванията на пациентката.

От голямо значение ще бъде и промяната в начина на живот. Трябва да има корекции в телесното тегло, така че индексът на телесната мака да е между 19 и 25. Това се получава чрез подходящ двигателен (повече физическа активност) и хранителен режим (меню без допълнителна захар, бедно на мазнини и богато на плодове и зеленчуци подпомага запазването на телесното тегло, ниските нива на липидите в кръвта и на по-доброто регулиране на гликемията чрез инсулина, като в резултат имаме превенция, подобряване и/или регрес на симптомите на метаболитния синдром на поликистозните яйчници).

За справяне със СПЯ е необходимо систематично наблюдение и предписване на медикаментозно лечение от лекуващия гинеколог. В случаите, когато имаме сериозно нарушение на месечния цикъл, изразяващо се в по-малко от 4 цикъла за период от 1 година, противозачатъчните хапчета са тези, които регулират цикъла и предпазват от ендометриална хиперплазия. В случай на закъснение на цикъла повече от 50 дни би бил полезен приемът само на прогестерон за 5–10 дни, за да се предизвика цикъл. Употребата на контрацептиви намалява симптомите на хиперандрогенизма – акне, омазняване на кожата и косата, окосмяване. В такъв случай могат също така да помогнат и антиандрогенните лекарства. В случаите на безплодие е необходимо лечение за предизвикване на овулация с кломифен, летрозол или с някой от останалите индуктори от групата на гонадотропина, както и с хипофизния хормон. Добри резултати показва терапията с метформин – средство за лечение на диабет и инсулинова резистентност. При него са регистрирани отлични резултати не само в предизвикването на овулация, но и в превенцията на спонтанни аборти при пациентки със СПЯ.

За всяко заболяване е нужна индивидуална терапия, така че да се постигне максимален резултат с възможно най-малко странични ефекти. При синдром на поликистозните яйчници индивидуалността на лечението е от съществена важност в зависимост от това дали е налице или не метаболитен синдром и дали има желание за забременяване или не.

Трябва ли състоянието да се проследява?

Да, това е състояние, което трябва да се проследява цял живот, защото синдромът е сбор от доста различни признаци. Сред тях най-важни са нередовният месечен цикъл, завишеното телесно тегло, високите нива на мъжките хормони, невъзможността за забременяване и спонтанните аборти, кистите в яйчниците. Те са тясно свързани с резистентността на клетките към инсулина.

Поради уврежданията, които обикновено се предизвикват и при други органи, заради високото кръвно налягане, мазната кожа и коса, диабета, да не изключваме и карцинома на маточната лигавица, състоянието на поликистозни яйчници трябва да се наблюдава цял живот.

Коментари

Напиши коментар