Последни Блог постове

КОГА И КАК ДА ПРИУЧИМ БЕБЕТО КЪМ ГЪРНЕ

Публикуван: 28/03/2016 Прочитания: 442 Коментари: 0


Повечето малчугани започват да ползват този „аксесоар“ в личното си място още преди да навършат две или три години.

Как функционира храносмилателната система на бебето?

През първите месеци от живота на новороденото неговата храносмилателна система се хармонизира с другите телесни функции. Родителят се научава да разпознава честотата и вида на ходене по малка и голяма нужда. Ако бебето се храни само с майчина кърма, вероятно няма да има смущения в храносмилателната система. Тогава и педиатърът ще обясни, че е нормално да пълни пелените след всяко хранене, а и да не се изхожда всеки ден. Ако бебето е спокойно, то наддава на тегло (има добър апетит), като това не са причини за родителско безпокойство.

Децата, на които се дават адаптирани млека, имат по-гъсти и по-обилни изпражнения с по-силна миризма и по-тъмен цвят. Ако обаче се е появил запек, трябва да му се дава повече вода – особено през летните месеци, както и да се следи за приготвянето на млякото според указанията на производителя.

Кога започват промените?

Промените във вида на бебешките изпражнения започват с преминаването към смесена и немлечна храна. Разбира се, добре е да се спазвате препоръките на детския лекар за постепенното въвеждане на различните видове храна в хранителния режим на детето, като те винаги трябва да са съобразени с възрастта му. Появата на кръв и/или слуз в пелената е предупреждение, че нещо не е наред – че някоя храна не е подходяща в момента за бебето, че то развива алергия към нея, а ако се появи несмляна храна – това означава, че детският организъм все още не може да я преработва.

Сигнали за проблем ли са променените цвят и миризма на урината?

Необикновената миризма или цвят са сигнал за приет нов вид храна. Ако те обаче се придружават от повишена телесна температура, може детето да има инфекция на пикочните пътища. Във всички случаи смяната на пелените трябва да се извършва редовно, а областта около тях да се третира със специални детски сапуни и кремове. Не ползвайте мокри кърпички, а при поява на силно зачервяване и мехурчета трябва да се потърси помощта на детски лекар.

Кога да започнем приучването към гърне?

Към края на първата си година повечето деца могат да седят вече изправени и се създават навици за изхождане в определени часови зони от деня. Това са първите знаци, че може да започнете приучването на малкото дете към гърне. Някои от тях са: то осъзнава дали пелената му е мокра или суха; съзнава дали уринира или се изхожда, може дори да каже, докато го прави; има най-малко 1 час интервал между следващото подмокряне на пелената; в речника му има думи за „пиш“ и „ако“; то може да следва лесните инструкции, които давате, и дори да ви имитира, когато отивате в тоалетната.

В началото детето не е готово съзнателно да сътрудничи в този процес, но ако към края на седмия месец започнете с „тренировките“, то няма много да се противи на по-продължителното седене на гърнето. След няколко седмици по-интересно ще му бъде да пълзи и да е на места, където нещо се случва – ако е в столчето за храна, ще се храни; ако е в проходилката – ще може да стигне до любопитен предмет или любима играчка; но ако седне на гърнето – няма да получи нищо...

С известно време ще се отложи създаването у него на навици за ползване на гърне, ако родителите се съобразяват с всички „интереси“ на мъничето. Ако обаче проявите упоритост, може да влезете в спирала на противоборство, от която невинаги родителят излиза победител, защото детето просто не знае какво се очаква от него. За него е по-лесно да придобие навици при подготовката за сън или хранене, отколкото за „тоалетна“. Ето защо родителите, бабите и дядовците трябва да се въоръжат с търпение.

До навършването на година и половина ходенето по малка и голяма нужда е почти автоматизирано. Детето все още не осъзнава какво се случва. Когато усети мокрите си гащички и започне да докосва тях или различни части на тялото си – тогава вече може да се „запознае“ с гърнето, макар да не е готово да го ползва. Трябва да му се обясни за какво служи то и след още известно време да му се покаже как го ползват по-големите деца. Следете кога детето се напъва за изхождане. Ако всеки ден се изхожда в почти един и същи час, не слагайте пелени и му предложете да ползва гърнето. Ако това го разтревожи, поставете обратно пелените и опитайте отново по-късно.

Точният момент за начало на обучението е, когато детето започне да усеща, че нещо се случва с червата му. Появяват се зачервяване на лицето, гримаси, напъване, криене на любимо място. Това са симптомите, че до няколко минути то ще се изходи. Не настоявайте да го направи, както на вас ви харесва, не го принуждавайте по никакъв начин, защото крайният успех зависи единствено от него. Реагирайте спокойно и търпеливо, защото още няколко дни или седмици не са от голямо значение. Разбира се, летният сезон е най-удобното време за създаване на тези навици, защото тогава то е по-леко облечено и може бързо да свалите намокрените пелени, както и при домашни условия можете навреме да видите първите признаци на случващото се в неговото коремче.

Малко по-нататък детето вече ще може да упражнява контрол и при „пишкането“. То го прави многократно през деня и понеже често е заето с различните игри, „неуспехите“ ще бъдат повече. Изберете ден, в който се е събудило със суха пелена и го сложете на гърнето, а ако откаже – оставете го по гащички или голо. Актът на „пишкането“ ще му помогне по-бързо да направи необходимата връзка и след няколко дни, когато го оставите без пелена, може да му обясните, че гърнето е наблизо и ще му помогне да остане сухо.

Поощряването помага ли?

Проявявайте разбиране към „неуспехите“ и поощрявайте „успехите“. Ако вашето дете каже, че му се пишка, насърчете го да ползва гърнето. Ако се изпусне, почистете спокойно и не се карайте. То няма да се разтревожи и е по-вероятно да се справи следващия път. Бъдете търпеливи. Приучването отнема време, през което ще имате и неуспехи, но в крайна сметка вашето дете ще се научи да ползва гърнето.

Това е начинът за овладяване на посочените умения.

Коментари

Напиши коментар