Последни Блог постове

ЛЕНЪТ - ИЗТОЧНИК НА ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Публикуван: 16/05/2016 Прочитания: 518 Коментари: 0


Семето на лена е богато на витамините A, D, E, B, на ненаситените мастни киселини омега-3, -6 и -9 и на лецитин. То може да помогне за предпазване от рак, диабет, сърдечносъдови болести, инсулт.

Какво представлява ленът?

Според някои сведения маслодаен лен се е отглеждал още преди 6000 години. Днес той се сее по високите полета на нашата страна и северното крайбрежие на Черно море. Билката лен е културен вид, влакнодаен. Отглежда се в Европа, по Средиземноморието и в Югозападна Азия. Растението цъфти през юни и началото на юли, а плодовете узряват през юли-август. То се скубе или коси, а отделянето на семената става чрез чукане.

Културният лен (Linum usitatissimum) е едногодишно или двугодишно растение от рода Лен (Linum). Неговото стъбло е тънко, цилиндрично, гладко, като е високо 30–120 см, има разклонена горна част. Листата са последователни, ланцетни, нямат власинки, на върха са заострени, до 2–4 см дълги. На цвят са зелени или сиво-зелени. Притежава 5 тичинки. Плодникът е почти кълбовидна, обикновено десетсеменна кутийка. Самите семена са продълговато яйцевидни, сплескани, дълги 4–6 мм и широки около 2 мм, кафяви, гладки, лъскави, заострени от едната страна и заоблени от другата. Ако се съхраняват неправилно, има опасност да станат токсични.

Лененото масло се добива чрез студено пресоване на зрелите семена. В хранителни продукти може да се използва след рафиниране и хидрогениране. То е бистра златистожълта течност, сгъстява се, а ако се остави на въздух – потъмнява, става горчиво и гранясва.

Защо лененото семе е полезно?

Консумацията на ленено семе се препоръчва поради благотворното му въздействие върху човешкото здраве. Това е така, защото съдържа много витамини, минерали и протеини, фибри и флавоноиди, както и споменатите по-горе омега ненаситени мастни киселини. В нашата народна медицина отварата от семената (като слузно средство) се прилага при язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, ангини и др. Във френската народна медицина лененото семе се препоръчва при бронхити и диарии. В Полша се прилага при заболявания на храносмилателния тракт и като средство за заздравяване на рани.

За външно приложение лененото семе се прилага във вид на лапи и компреси. Лененото брашно се насипва в торбички, които след потапяне в гореща вода се поставят върху болното място. Използват се за лечение на жлъчни колики, болки в ставите, редица кожни заболявания (импетиго, фурункули и др.).

Културният лен има установено меко очистително, омекчаващо, противовъзпалително действие. Регулиращото действие върху секреторната и моторната функция на червата се обуславя от наличието на гликозида линамарин, сочат учени. Това действие определя мекия очистителен ефект на лененото семе. Съдържащите се в него слузни вещества образуват предпазен слой върху лигавицата и действат противовъзпалително при заболяване на стомашно-чревния тракт и на дихателните пътища. Ето защо, освен като леко слабително, слузната материя, получена от ленено семе, действа лечебно и при диария.

Съдържащите се в лененото семе в голямо количество ненаситени мастни киселини понижават холестерола в кръвта. От лененото масло се получава препарати, които представляват смеси от ненаситените мастни киселини олеинова, линолова и линоленова и са добро средство за профилактика и лечение на атеросклерозата.

Лененото семе може да се добавя към супи, салати, сладкиши, да се смесва с кисело мляко. Ползотворно е действието му, когато 1–2 лъжици семе се смилат непосредствено преди употреба.

Коментари

Напиши коментар