Последни Блог постове

За правилен растеж и развитие на детето - ВИТАМИНИТЕ

Публикуван: 06/01/2016 Прочитания: 578 Коментари: 0В храните от растителен и животински произход се срещат и допълнителни вещества, които имат различен химичен състав и играят различна роля в организма. Проведени в миналото експерименти върху животни, хранени с пречистени протеини, въглехидрати и мазнини, показали, че витамините и минералите са допълнителни вещества, от които организмът се нуждае. Витамините представляват органични вещества, които не могат да бъдат прозиведени или синтезирани от организма (с малки изключения) като ни осигуряват добро здраве, силна имунна защита и гарантират нормалния растеж и развитие.

Витамините се разделят на две големи групи – водоразтворими и мастноразтворими витамини. Водоразтворими витамини са В и С и се разтварят във вода. Мастноразтворимите витамини са A, D, E, K и за правилната им абсорбция освен мазнини са нужни и минерали. Практиката да се означават витамините с букви от азбуката се среща отпреди да бъде открита химичната им структура. 

Достатъчно количество витамини, необходими за растежа и развитието на детето се осигурява чрез въвеждането на смесеното хранене  като в първите месеци от живота на кърмачето  основният източник на витамини е майчиното мляко.  Педиатри съветват родителите през първата година от живота на детето да му се дава допълнително само витамин D. 

Притесненията на родителите, че децата им не получават достатъчно качествена храна, за да си набавят нужните витамини често са неоснователни. Един морков осигурява дневната нужда от витамин А, а чаша лимонада – дневната доза от витамин С. Нужно е обаче плодовете и зеленчуците да се консумират пресни, приготвени на пара или в затворен съд, тъй като витамините стават нестабилни при контакт с кислород и при висока температура, а количеството им е възможно най-оптимално в пресните продукти.

Витамин А се среща в рибата и рибеното масло, черния дроб, млякото и млечните продукти, яйчения жълтък, зелените зеленчуци, жълтите плодове и зеленчуци.  Той спада към групата на мастноразтворимите витамини и резервите му се натрупват в черния дроб. Допринася за процеса на растеж и клетъчния имунитет, и играе изключително важна роля в процесите на обновяване на кожата и лигавицата. Участва в създаването на зрителния пигмент родопсин, който допринася за адаптирането на зрението в тъмнината. В случай, че се наблюдава жълтеникаво оцветяване около носа, дланите и стъпалата на децата е препоръчително да се намали приемът на жълти плодове и зеленчуци – моркови, тиква, портокали, праскови и други. Това оцветяване обаче в никакъв случай не е жълтеница. Хиповитаминоза (дефицит на витамин) е наблюдавана в миналото при деца, които са се хранили с полиран бял ориз (бял, без люспи), но сега начинът на хранене осигурява достатъчно количество от витамин А. 

Недостигът на витамин А влияе сериозно върху имунната система на детето. Може да доведе до повишена склонност към инфекции или анемия, както и до зрителни нарушения – така наречената кокоша слепота. Други неприятни резултати от недостатъчния прием на витамина са промените в кожата и лигавиците. Рядко срещани са нарушенията в резултат от повишен прием на витамина - хипервитаминоза и то основно в миналото, когато на децата профилактично са предписвани препарати съдържащи витамин A и D капки за кърмачета.

Витамин D се съдържа в рибата, яйцата, маслото, млякото, карантията. Той спада към групата на мастноразтворимите витамини. Съдържа се в храните от животински произход и за преобразуването му е необходима слънчева светлина. Ролята му за организма е изключително важна, тъй като регулира нивата на калция и фосфора в организма, осигурявайки правилен растеж на костите и зъбите.Недостатъчното излагане на слънце, недостатъчният прием на витамин D и вродените аномалии в метаболизма на детето биха могли да доведат до недостиг на витамина. 

Профилактично на децата се дава витамин D през първата година, както и през зимните месеци на втората година, така че болестта рахит, характеризираща се с недостатъчно съдържание на фосфорни и калиеви соли и оттам омекотяване на костите, не е често срещано заболяване.

Витамин К се съдържа в яйчения жълтък, черния дроб и тъмнозелените листни зеленчуци. Освен чрез храната, витамин К се произвежда и от бактериите в червата ни. Витамин D играе роля в усвояването на калция, а витамин К се грижи той да остане по-дълго в организма ни. Той, също както и витамин А, спада към мастноразтворимите витамини и резервите му се съхраняват в черния дроб. Играе роля в процесите на съсирване на кръвта и с оглед на това веднага след раждане на детето се дава доза витамин К , за да се намали продължителното кървене (най-често от пъпната връв). Употребата на определени лекарства води до дефицит на този витамин, но дефицит се наблюдава най-често при възрастните.

Витамин Е се среща в яйцата, месото, бобовите растения, растителните масла и зелените зеленчуци. Съдържа се в клетъчните мембрани като участва активно в процесите на растеж, развитие и съхранение на тъканите и органите. Предпазва ги от увреждане и играе роля  в антиоксидантните процеси на тялото. Застрашени от дефицит са болните с нарушен метаболизъм на мазнините и преждевременно родените деца.

Витамин С е най-известният от всички витамини. Той се съдържа в плодовете и зеленчуците. Проблем при неговото усвояване е, че изчезва при топлина, слънчева светлина и готвене. Също така той не се натрупва в организма, тъй като спада към групата на водоразтворимите витамини. Играе роля при зарастването на рани, спомага за усвояването на желязото от организма, участва в съхранението на съединителната тъкан и е нужен за имунологичните процеси. Задължителна съставка е във всички мултивитаминни сиропи и може да се достави на организма с консумирането на пресен плод, салата или току-що изцеден сок. Недостигът му е водел до скорбут при моряците поради липсата на пресни плодове и зеленчуци по време на дългите плавания. 

Витамин В се съдържа в рибата, пълнозърнестите храни, черния дроб, месото, млякото, зелените зеленчуци. През 1911 г. е открит първият витамин - B1, който носи наименованието си от изолирано вещество от кафявия ориз, с помощта на което се лекувала болестта „бери-бери“. Най-известните витамини от B групата са B1, B2, B6 и B12, които спомагат за съзряването на клетките в костния мозък и съдействат за получаването на енергия от въглехидратите. При някои видове анемия и заболявания на нервната система се препоръчва повишен прием на витамин В. 

Сигурен признак, че детето ви получава достатъчно витамини е липсата на често боледуване. Малките количества разнообразни твърди храни, адаптираното мляко или кърмата осигуряват нужните за нормално развитие и растеж витамини. Приготвяйте правилно храните за вашето дете или в зимните месеци му давайте мултивитаминни сиропи, и няма да има нужда да се притеснявате, че не му набавяте достатъчно витамини. През първата година на детето е препоръчително да му се дава дневно 400 IU витамин D и по една доза витамин К. Разнообразното хранене на вашето дете ви гарантира, че му доставяте необходимите за правилен растеж и развитие количества витамини.

Коментари

Напиши коментар