Последни Блог постове

ДИСКОВА ХЕРНИЯ - СИМПТОМИ, ПРЕВЕНЦИЯ, ЛЕЧЕНИЕ

Публикуван: 07/01/2016 Прочитания: 2121 Коментари: 0

Болките в задната част на врата и спазмите на вратните мускули, остра болка в кръста, болка в близост до раменете, лопатките, долната част на ръката и дланта (дори и пръстите), болки при движение на главата, смях и кашлица са сред симптомите на дисковата херния. 

ГРЪБНАК: Гръбнакът е основата на скелета и съответно на човешкия организъм. Една от основните му функции е да предпазва гръбначния мозък, който е разположен в гръбначния канал, намиращ се между предния и задния дял на прешлените. Друга основна функция е да пренася тежестта от главата и трупа върху таза. В детството гръбнакът се състои от дванадесет гръдни, седем шийни (цервикални), пет поясни, пет кръстцови и четири или пет опашни прешлена. С израстването кръстцовите прешлени се срастват в една кост (сакрална кост), както и опашните (така наречените лъжливи прешлени) и общият брой на прешлените намалява до двадесет и шест.  От двете страни на прешлените са разположени междупрешленни отвори, в които се намират гръбначномозъчните нерви. Самите прешлени са разделени от хрущялни междупрешленни дискове, които свързват прешлените в стави. Тези дискове се състоят от пулпозно ядро и фиброзен пръстен. С възрастта гръбнакът загубва еластичността и гъвкавостта си поради намаляване на съдържанието на количеството вода в тъканта на междупрешленните дискове. Пулпозното ядро, което е съставна част от структурата на дисковете, разделящи прешлените, отслабва и може да се увреди. 

Претоварването на гръбнака, гръбначните увреждания, наднорменото тегло или тежкият физически труд са сред причините за дисковата херния. Тя засяга най-често тези дялове на гръбнака, които се движат най-много – шийния и поясния дял. Симптоми за дискова херния на шийния дял на гръбнака са болки в близост до раменете и лопатките, болки в задната част на врата и спазми на вратните мускули, болки при движения шията, на главата, болки при кашлица, напрягане или смях. Силна болка при изправяне, рязко движение и болки през нощта, болка в гърба, спускаща се към краката, както и болка в седалището, спускаща се към задната част на краката и стъпалото са други често срещани симптоми на дисковата херния. 

ПРЕВЕНЦИЯ: С оглед запазване еластичността на гръбнака е желателно да се храните здравословно (с храни, богати на антиоксиданти), да правите редовно упражнения (най-ефикасни са плуването и йогата), да редуцирате теглото си (като така ще намалите натоварването на гръбнака в случай, че сте с наднормено тегло), да изхвърлите токсините от организма си, да се откажете от цигарите, да пиете по много вода (поне 2 литра на ден) и да ограничите приема на нездравословни храни (бяло брашно, бяла захар и др.), както и да поддържате правилна стойка.

ЛЕЧЕНИЕ: В случай на дискова херния престоят на легло е желателен. Заемете най-удобното ви положение като опитате да лежите на твърдо с две средни по размер възглавници – едната под колената, а другата под главата. Под надзора на физиотерапевт правете упражнения за укрепване на гърба и заякване на мускулите, поддържащи гръбначния стълб. Физиотерапията и консултацията с личния лекар са задължителни елементи при лечението. Помнете, че не трябва да се натоварвате, да вдигате тежести или да правите резки движения. На няколко часа се разхождайте по равен терен за поне по десет минути и вземайте редовно предписаното ви лечение, чиято цел е да намали отока или възпалението в засегнатия участък . 


Коментари

Напиши коментар