Последни Блог постове

ХОРМОНАЛЕН ДИСБАЛАНС

Публикуван: 07/06/2016 Прочитания: 1625 Коментари: 0

Хормонален дисбаланс

Своевременното и точно диагностициране на ендокринните проблеми е много важно, защото те могат да доведат до смущения в паметта, спиране на растежа, хипотония, затлъстяване, диабет, намалена сърдечна дейност и други.

Какво представлява хормоналният дисбаланс?

Хормоналният дисбаланс е състояние, при което се появяват колебания в нивата на хормоните в организма. Наблюдава се много често при жените и е причина за появата на редица здравословни отклонения. Сами по себе си хормоните представляват химически вещества, произвеждани от ендокринната система. По произход са белтъчни съединения, гликопротеини и небелтъчни съединения като стероидите, производни на холестерола. Не се секретират постоянно, а в зависимост от времето в денонощието (циркаден ритъм), месеца (менструален цикъл), от сезонни и годишни ритми, някои се секретират и под въздействието на външни фактори (кръвна захар). Тези процеси се направляват от хипоталамуса (малка структура, която е висш център на вегетативната нервна система). Той заедно с хипофизата осъществява връзката между нервната и ендокринната системи. Всеки хормон има точно определена специфика, благодарение на която регулира функционалните дейности и органите в тялото. При излишък на даден хормоните се получава неблагоприятна промяна, която може да доведе до дисбаланс.

Каква е ролята на хормоните в организма?

Както вече бе казано, хормоните имат определена и много важна роля за нормалното функциониране на човешкия организъм и неговите системи – за половото развитие, обмяната на енергия, растежа, интелектуалното развитие, за нормалното артериално налягане, сърдечната дейност и други. Хормоните на хипоталамуса и хипофизата контролират другите ендокринни жлези, а и стомашно-чревния тракт, процеса на кърмене, на растежа, на задържането на течности и уриниране, артериалното кръвно налягане и други. Понеже жлезите с вътрешна секреция (ендокринните жлези) имат основна роля в регулацията на почти всички жизнени функции, когато се наруши равновесието в тях, обикновено се стига до различни признаци в зависимост от това кой е засегнатият орган.

Какво причинява нарушенията в хормоналния баланс?

Сред най-често срещаните причини за това са стресът, тютюнопушенето, както и някои инфекции – все външни фактори, но и немалко автоимунни заболявания и тумори на ендокринната система. От първостепенна важност е навременното диагностициране на проблемите с жлезите с вътрешна секреция при бременните жени, както и при малките деца и п подрастващите. Някои от нарушенията като хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза) и хипогонадизъм (дефекти в репродуктивната система) понякога водят до стерилитет, чести аборти, недобро телесно и нервно-психическо развитие на новороденото. При децата и тийнейджърите се стига до спиране на растежа, хипотония, брадикардия, нарушения на паметта. При възрастните пациенти най-често се засягат телесното тегло, метаболитният синдром, сърдечносъдовата система, появяват се смущения в еректилната функция при мъжете и месечния цикъл при жените, да не изключваме и проблемите с диабета.

Какви симптоми подсказват хормонален дисбаланс?

Най-често срещаните са сърцебиене, лесна уморяемост, косопад, суха кожа, високо кръвно налягане и засилено изпотяване. Един от основните признаци е затлъстяването и развиването на метаболитен синдром. При него има нарушения и в мастната обмяна. Този комплекс от болестни отклонения е изявен рисков фактор за исхемична болест на сърцето, инсулт и инфаркт на миокарда.

При жени с поликистозни яйчници се появява акне, затлъстяване, засилено окосмяване, нарушения в цикъла и може да се стигне до стерилитет.

Ако пациент има туморни образувания в надбъбречните жлези – резултатите са артериално високо кръвно налягане с кризисни прояви.

Различните многобройни признаци не са строго специфични, като понякога придружават заболявания, несвързани с ендокринната система. Когато се изключи проблем при жлезите с вътрешна секреция, пациентът трябва да се насочи към невролог и кардиолог. Захарният диабет например, особено при по-възрастните – тип 2, е заболяване със социални измерения и нарастваща честота. Хората се оплакват от кожни и уроинфекции, повишена жажда и уриниране, видимо е и намалението на телесното тегло.

Могат ли да се изследват нивата на хормоните?

Да, могат, и то лесно за самия пациент. Взимат се кръв (пациентът е в легнало положение) и урина, като се изисква обикновено той да е гладен и жаден. Могат да се направят и образнодиагностични изследвания – ехография или ядрено-магнитен резонанс. Много е важно пробите да се обработват и резултатите да се получават в сертифицирана лаборатория.

Как се лекува хормоналният баланс?

Според причината за възникването на хормоналния дисбаланс се прилагат различни подходи, които имат за цел регулиране на нивата на хормоните.

Когато се установи недостиг на някой хормон, специалистът назначава заместители, чрез които се постига баланс. При хипотиреоидизъм например се прилага доживотно лечение с хормон на щитовидната жлеза, при ранна менопауза – заместително лечение с естрогени и прогестерон, при надбъбречна недостатъчност – с кортизонови препарати, и т.н. При свръхпроизводство на хормони се прилагат съответни хормонални блокери.

Когато хормоналният дисбаланс е породен от секретиращ тумор, се налага хирургична интервенция, благодарение на която туморът се отстранява.

Освен стандартното медикаментозно лечение всяка жена с хормонален дисбаланс може да вземе мерки, чрез които да подобри своето здравословно състояние. Препоръчват се увеличаване на физическата активност, избягване на психическото натоварване и стреса, както и редовни почивки. В дните преди менструалния цикъл жената трябва да приема увеличено количество течности, да се движи повече, да избягва тежките и сладки храни.

Лечението на хормоналния дисбаланс е важно с оглед редицата усложнения, които могат да възникнат. Хормоните са важна част от правилното функциониране на организма, а липсата на лечение може да доведе до нарушение в работата на редица органи.

Получават ли се странични ефекти при хормоналните терапии?

Ако хормоналните проблеми са правилно диагностицирани и е назначена терапия, която се прилага точно, няма противопоказания. Когато такива се появят, това означава, че има прием на намалена или завишена доза от препарата.

Как да се храним при хормонален дисбаланс?

Промяната на хранителния режим играе важна роля при наличието на хормонален дисбаланс. Препоръчва се ограничаването на пържени и тестени изделия, полуфабрикати и мазни храни. В менюто трябва да има много зеленчуци и плодове, натурални сокове, варени и печени меса. Пърженето като метод за приготвяне на храната трябва да се ограничи.

Как влияят хормоналните препарати на спортистите?

Приемът на анаболни средства – тестостерон, растежен хормон, тиреоидни хормони, може временно да окаже позитивен ефект – да се натрупа мускулна маса, да се увеличат половата сила и самочувствието. Проблемите обаче ще дойдат след време и ще се изявят обратните симптоми – лесна и силна мускулна умора, напълняване, задух, понижена полова функция. Да не забравяме, че неконтролираният и завишен прием на някои хормонални препарати може да доведе до онкологични проблеми.

Коментари

Напиши коментар