Последни Блог постове

КАКАОТО - НАПИТКА НА ВЛАДЕТЕЛИ

Публикуван: 21/04/2016 Прочитания: 676 Коментари: 0

Какво знаем за историята на какаото?

Историята на отглеждане на какаото започва в Централна Америка. Ацтеките познавали растението още през XIV в. На него се гледало като на подарък от бог Куацекоатъл и то било свещено за тях. Получените от неговия плод зърна се ползвали не само при обредни ритуали, а и като платежно средство. Употребявали ги също за направата на леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкуса на какаото днес. Маите приготвяли питието от вода, какао, царевица, ванилия и смлени чушки чили. Когато испанските конквистадори превзели през 1519 г. Мексико и подчинили ацтеките, те открили много бързо кафявото злато. В съкровищните камери на крал Монтесума II, последния ацтекски владетел, испанците намерили 25 хиляди стотници какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище. Ацтеките добавяли ванилия и цветовете на вид пипер, като техният „шоколад“ бил течен. Днес какаовото дърво се култивира и в Коста Рика, Бразилия, Венецуела, Перу, в Африка и на остров Цейлон.

Тайните на какаовата напитка са пренесени в Европа през XVI в. от испанците.

Защо се преработват какаовите зърна?

Какаото на прах като храна и подправка представлява преработените плодове на какаовото дърво от сем. Стеркулиеви. То е вечнозелено, високо до 8 м.

За да се получи какао на прах, едрите плодове (яйцевидни шушулки) се подлагат на ферментация, след което се отделят семената. Последните съдържат 3% фосфати, 5% гуми и нишесте, 50% липиди (глицериди на палмитиновата, стеариновата и олеиновата киселина), стероли (витамин В), 8–10% протеини, до 10% катехини, 1–2% алкалоиди, антоциани и други. След като плодовете ферментират, семената се преработват фабрично, като се отстранява семенната им обвивка, в която алкалоидът теобромин е 1%. Останалата част представлява семенното ядро. То се смила, за да се получи паста; от нея след това се произвеждат шоколади, бонбони, твърдо какаово масло (Butyrum Cacao) и суров какаов прах. Тъй като този суров какаов прах е неразтворим във вода, той се подлага на обработване с натриев хидрокарбонат, след което се добива какаов прах, означен като „екстра“. При третиране на суровия прах с амониев карбонат се получава прах с по-ниско качество – „златен“.

Butyrum Cacao се използва като база за приготовлението на козметични и фармацевтични продукти. То е подходящо за употреба, тъй като се топи от телесната температура и не дразни лигавиците, а при стайна температура запазва твърдостта си.

Какво съдържа какаото и защо е полезно?

На първо място то съдържа мазнини. В състава на какаовото масло влизат глицидите на палмитиновата, стеариновата, олеиновата и линоловата киселина. Високото съдържание на мазнини отличава какаовото питие от всички останали ободрително действащи напитки. Благодарение на тях то има висока калорична и хранителна стойност. Съдържа също и растителен протеин – сравнително богато е на белтъчни вещества, като това зависи от сорта. Въпреки голямото разнообразие на аминокиселини в какаовия протеин и приблизително количество на чист белтък от 25%, какаото и обикновеният шоколад не са такъв важен източник на протеин, както би могло да се очаква. Така е, защото под 40% от протеините биват наистина използвани от тялото и някои от тях се губят или преобразуват при обработка. Какаовите зърна съдържат доста въглехидрати, но повечето от тях са скорбяла, разтворими и неразтворими фибри. Много малка част са прости захари.

Какаовите зърна съдържат малко количество кофеин, много по-малко от кафето или дори чая; също фенилетиламини – те са слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на произвежданите от самия човешки организъм допамин и адреналин. Какаото и шоколадът доставят и серотонин, като могат да повишат нивото му в мозъка. Да не забравяме и основните минерали, на които какаовите зърна са богати – магнезий, калций, желязо, цинк, мед, калий и манган, и витамини – A, B1, B2, B3, B5, C, E.

В зърната на какаото се съдържа флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка. Ежедневната консумация на богата на флаваноли какаова напитка може да направи обрат в животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета. Какаото понижава също кръвното налягане. Помага на хора с депресия или при предменструален синдром.

При кои заболявания да ползваме какао и кога то създава проблеми?

Благодарение на теостеролите, които се съдържат в какаото на прах и които в организма могат да се превърнат във витамин O, то е полезна храна за деца и болни. Но благодарение предимно на съдържащия се в него алкалоид теобромин може да го ползваме при сенна хрема, кашлица, бронхит и други респираторни проблеми. Теоброминът има диуретичен ефект. Много слабо токсичен е и се отстранява бързо от организма. Какао на прах, смлени семена и теобромин се прилагат при ангина пекторис, бронхиална астма и някои видове склероза.

При лекарствени препарати с неприятен аромат и вкус се добавя какао на прах или им се слага шоколадово покритие. В доста страни пият какаов чай, който се приготвя от люспите на плодовете. Добавени към смесени чайове, люспите подобряват техния вкус.

Поради високото съдържание на мазнини какаото не се понася добре от хора с жлъчни и чернодробни проблеми и храносмилателни смущения като гастрити, ентероколити и други. При употреба в по-големи количества какаото може да причини раздразване на лигавицата на стомаха, изразено по-силно при хора, които страдат от гастрит, заболявания на червата, черния дроб и жлъчните пътища. Доказано е, че 15 г какао на прах, разредени с 300 мл вода, причиняват силна секреторна реакция от страна на стомаха. Ако същото какаово питие бъде приготвено с прясно мляко, то напуска по-бавно стомаха и дразненето е по-слабо.

Какаото съдържа висок процент оксалова киселина, поради което е неподходящо за хора, предразположени към образуване на оксалатни пясъци и камъни в бъбреците. Понякога причинява алергични смущения: копривна треска, екземи, мигрена, хемороидални кризи.

Как да полагаме грижи за кожата с какао?

Пилинг на тяло с какаово масло и ший

С фини солни кристали, потопени в облагородени растителни масла, обикновеното ексфолиране става по-деликатно и ефективно. Тъй като солта е най-добрият натурален ексфолиант, тя почиства ефективно и много деликатно, като премахва мъртвите кожни клетки, подобрява микроциркулацията, регулира потоотделянето и отпушва порите. Растителните масла се грижат кожата да не търпи дразнения, балансират влагосъдържанието и нежно я подхранват. Резултатът е много гладка, нежна и еластична кожа.

Крем за тяло с какаово масло и ший

Какаовото масло има стягащ ефект, а благодарение кофеина в състава си дренира и после изглажда кожата. Когато се комбинира с масло от ший се получава изключително подходящо решение за кожата в стресови ситуации (при бременност, при режим на отслабване). Тогава са необходими повишени грижи, за да се запазят нейната еластичност и здравина.

Коментари

Напиши коментар