Последни Блог постове

Мозъкът винаги обмисля резервен план за всеки случай

Публикуван: 26/04/2017 Прочитания: 1020 Коментари: 0


Често човек не го осъзнава, но учени казват, че мозъкът винаги обмисля "план Б" за всяко решение, което взима

Казват, че добрата подготовка преди взимане на решение включва обмислянето и на резервен план. Според проучване на учените от Университета Куийнс в Канада, човешкият мозък винаги е готов за "план Б" за практически всяко решение, което взима дори и човек да не осъзнава това.

Когато пред човек има два варианта на едно решение, невроните на мозъка винаги се подготвят да реагират и за двата още преди човекът да е взел съзнателно решение. "Мозъкът постоянно превежда визуалните елементи в действия, които могат да бъдат предприети. Това се случва дори и отвъд активното съзнание на човека, като двигателната система винаги работи подсъзнателно и измисля какви да са тези действия", коментира в официалното съобщение Джейсън Галиван, съавтор на проучването.

Учените дават пример с играта на хокей. Един играч атакува противниковата врата като вижда два възможни пътя, по които да заобиколи защитата и да стреля към вратата. За части от секундата невроните са готови с командите, които трябва да изпратят до мускулите, за да могат да реагират еднакво добре и на двата варианта. Нападателят взима решение, но тогава на пътя се изпречва още един защитник, тогава цялата двигателна система на нападателя веднага превключва на "план Б" и се получава светкавичната реакция на нападателя.

"Тъй като мозъкът винаги има готови и двете решения, човек може много бързо да превключва между тях. Това прави времето за реакция по-бързо", казва Галиван. Той и екипа му са провели и експерименти с доброволци. Трябвало е да придвижат курсора на мишката по екрана и докато той се движи на екрана се показват два обекта и те трябва да изберат посочения от системата. Това се прави няколко пъти, като без доброволците да знаят, с всяко повторение прецизността на курсора става все по-малка и той започва да се отклонява все повече. Доброволците не виждат движението на ръката си, тъй като тя е покрита.

Въпреки това данните показват, че подсъзнанието на доброволците компенсира това отклонение и задържа движението на курсора в правилната посока чрез съответните команди към ръката. Това означава, че мозъкът постоянно засича отклонението и винаги е готов с алтернативно решение, за да реализира поставената цел. Откритието подкрепя теорията, че мозъкът възприема света като поредица от възможни действия и взаимодействия с обекти. То може да се използва и в подобряването на изкуствения интелект и роботите, които в момента първо трябва да анализират ситуацията и едва след това могат да обмислят потенциалните действия.

Коментари

Напиши коментар